5G
5G Indoor Dekking middels een Distributed Antenna System (DAS)
De verwachting is dat het Europese dataverbruik in de komende vijf jaar vervijfvoudigt. De aangekondigde uitrol van 5G zorgt ervoor dat veel meer apparaten met een betrouwbaar mobiel internet zijn te verbinden. Veel bedrijven springen hier ook op in door apparaten aan te sluiten op Internet of Things, ook wel semi-intelligente apparaten.
Met een 5G indoor antenne syteem van IPactive ligt een toekomstbestendig ‘smart’ en duurzaam kantoorgebouw binnen handbereik. Een smart building is een kantoorgebouw waar sensoren automatisch metingen doen om o.a. het gebruik van het pand en haar ruimten in kaart te brengen.
Hierbij kan men denken aan de volgende activiteiten
Hierdoor kan het gebruik van het kantoorgebouw verder verduurzaamd worden. De aanwezige sensoren zijn de basis voor een smart building. Om data te versturen maakt een sensor gebruik van het aanwezige mobiele 4G of 5G netwerk in het pand.
Binnenkort stoppen providers in Nederland ook met het 2G netwerk.
Odido hield er al in 2023 mee op, Vodafone volgt in 2024 en KPN volgt hierna snel.
Voor de eindgebruikers nu hoog tijd om over te stappen op 4G en 5G.
5G biedt vooral voordelen door gebruik te maken van hogere frequenties. Helaas zijn het juist deze hoge frequenties die heel moeilijk gebouwen binnen komen. Uit onderzoeken blijkt dat minstens 70% van het mobiele verkeer door gebruikers in gebouwen en kantoren wordt gegenereerd. Al dit verkeer wordt met 5G dus problematisch.
Een goed alternatief is een indoor antennesysteem, wat ook vaak `DAS’ wordt genoemd, de afkorting van Distributed Antenna System.
Een indoor antenne systeem bij nieuwe gebouwen wordt nog niet als standaard aangebracht tijdens de bouw.
Wij adviseren om dit onderdeel als standaard op de agenda van gebouweigenaren / projectontwikkelaars te zetten.
Een indoorsysteem is tegenwoordig net zo belangrijk als een nutsvoorziening zoals gas, water en licht.
Mobiele operators hebben een netwerk gebouwd wat voornamelijk gericht is op buitendekking. De isolatie-eisen voor nieuwe gebouwen zijn aangescherpt in het Bouwbesluit. Voor een optimaal en constant bereik betekent dit dat meer radiosignalen worden tegengehouden. Kortom: Geen 5G bereik en/of last van wegvallende gesprekken, digitale vergaderingen.
Het isolerende glas zorgt voor een slechte 5G-dekking binnen bedrijfspanden. Veel panden tegenwoordig voorzien van dubbel (HR++) glas, waardoor mobiele signalen moeilijk naar binnen komen.
Dat is niet prettig voor de medewerkers en bezoekers omdat ze geen mobiel bereik op hun smartphones ervaren.
Daarnaast werken sensoren met 5G hierdoor minder goed, waardoor het smart building concept niet goed uit de verf komt.
Zijn de dekkingsproblemen in gebouwen met de komst van 5G niet verholpen?
Nee helaas niet.
5G biedt vooral voordelen door gebruik te maken van hogere frequenties. Helaas zijn het juist deze hoge frequenties die heel moeilijk gebouwen binnen komen. Uit onderzoeken blijkt dat minstens 70% van het mobiele verkeer door gebruikers in gebouwen en kantoren wordt gegenereerd. Al dit verkeer wordt met 5G dus problematisch. Mobiele operators hebben een netwerk gebouwd wat voornamelijk gericht is op buitendekking. De isolatie-eisen voor nieuwe gebouwen zijn aangescherpt in het Bouwbesluit. Voor een optimaal en constant bereik betekent dit dat meer radiosignalen worden tegengehouden. Kortom: Geen 5G bereik en/of last van wegvallende gesprekken.
Kan 5G een vervanger worden van ons wifi en/of bekabelde UTP netwerk?
Als het om belangrijke en vertrouwelijke verbindingen gaat, zijn draadloze netwerken vaak taboe. In plaats daarvan wordt alles bekabeld, en vaak voorzien van eigen netwerken. De mogelijke snelheden van 5G zijn zo hoog dat het een serieuze vervanger kan worden van vast internet. Glasvezel/ UTP (Wi-Fi) verbindingen en aansluitingen kunnen hierdoor overbodig worden. De beloofde snelheden van 5G komen in de buurt van wat er nu via glasvezel gerealiseerd wordt. Door de bevrijding van bedrading, kunnen bedrijven hun processen flexibeler en minder kostbaar inrichten.
Wat is een Smart Building?
In een Smart Building is de aanwezige technologie afgestemd op de medewerker of bezoeker en de activiteiten die in het gebouw plaatsvinden. Van de parkeerplaats tot de ontvangstruimte en van de werkplek tot aan een vergaderzaal denkt het gebouw met de persoon mee. Het gebouw leert, stimuleert en verzamelt gegevens. Deze worden gebruikt om processen te optimaliseren, fouten te verminderen en de gebruikservaring te verbeteren.
Een Smart Building begrijpt de behoeften van de gebruikers en zorgt dat medewerkers efficiënt kunnen samenwerken en zo productief mogelijk kunnen zijn. Een Smart Building is een gebouw waar inspiratie, ideeën en innovatie worden gestimuleerd, systemen onderling communiceren, zelfsturend worden en menselijke interactie en ingrijpen steeds minder nodig is.
Om dit mogelijk te maken is een goede aanwezige mobiele 4G of 5G netwerk in het pand essentieel.
Wat is een 5G indoor antenne systeem precies?
Een goed alternatief voor uw dekkingsproblemen is een indoor antennesysteem. Het systeem wat ook vaak `DAS’ wordt genoemd, is de afkorting van Distributed Antenna System. Middels antennes wordt het GSM signaal verspreid door het gebouw of verdieping. Er zijn verschillende soorten DAS systeem. Veelvoorkomende DAS systemen zijn:
1: Passief Antenne System (DAS):
Bestaande uit coaxiale kabels en componenten die geen stroom nodig hebben, Middels een coax infrastructuur, splitters/couplers en binnen antennes wordt het radiosignaal verspreid door het gebouw. Op het passieve netwerk worden vervolgens signaalbronnen aangesloten. Een signaalbron kan een repeater op BTS zijn.
2: Actief Antenne Systeem (DAS)
Radiosignalen worden omgezet zodat deze over een glasvezel of UTP netwerk gedistribueerd kunnen worden. De DAS systemen van IPactive zijn toekomstgericht, flexibel en erg eenvoudig te monitoren.
Een indoor antenne systeem bij nieuwe gebouwen wordt nog niet als standaard aangebracht tijdens de bouw. Wij adviseren om dit onderdeel als standaard op de agenda van gebouweigenaren / projectontwikkelaars te zetten.
Een indoorsysteem is tegenwoordig net zo belangrijk als een nutsvoorziening zoals gas, water en licht.
Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden